Acupunctuur kan sommige stellen helpen bij vruchtbaarheidproblemen door de kwaliteit van het sperma te verbeteren. Onderzoekers hebben vastgesteld dat na 5 weken acupunctuurbehandelingen het aantal structurele abnormaliteiten in het sperma verminderde en het aantal normale spermatozoin verhoogd was bij een groep mannen met vruchtbaarheidproblemen.

Bij het zaad draait het om het aantal, de vorm, de beweeglijkheid en het ‘doorborend vermogen’ van de zaadcellen, aldus de onderzoekers. In veel gevallen is de oorzaak van mannelijke onvruchtbaarheid onbekend. Sinds de jaren 90 gaat de sperma kwaliteit er op achteruit. Oorzaken die worden geopperd zijn:
-varicocele, een soort spataders
-werken bij hoge temperaturen
-spannende slipjes en te strakke jeans
-medicamenten
-radioactieve stralen
-roken
-alcohol

Vorige studies met acupunctuur en mannelijke onvruchtbaarheid hebben al gesuggereerd dat acupunctuur de kwaliteit en de mobiliteit van sperma kan verbeteren. In deze studie keken de onderzoekers naar de effecten van acupunctuur op de structurele gezondheid van het sperma bij mannen waarvan de oorzaak van onvruchtbaarheid onbekend is. 28 onvruchtbare mannen ondergingen 2 maal per week een acupunctuur behandeling gedurende 5 weken. 12 hiervan ondergingen geen behandeling en diende als vergelijking.

De onderzoekers analyseerden de sperma proeven aan het begin en aan het eind van de studie. Zij vonden significante verbetering van de spermakwaliteit binnen de acupunctuurgroep in vergelijking met de controlegroep.

Acupunctuurbehandeling werd geassocieerd met minder structurele tekorten van het sperma en een verhoging van het aantal spermatozoiden tijdens het ejaculeren. Maar andere sperma abnormaliteiten, zoals onrijp sperma of dood sperma, waren onaangetast door acupunctuur. Aan de hand van de resultaten kan vastgesteld worden dat acupunctuur aanvullend kan werken bij het behandelen van onvruchtbaarheid, en het mannen kan helpen om hun volledige reproductieve potentieel te herstellen. Vandaar dat de onderzoekers voorstellen om ze te gebruiken als aanvulling op de klassieke methoden.

Bron: Pei, J. Fertility and Sterility, 2005.