Welke tong ben jij?

By 18 juni 2019Blog
  • No Comments
  • 1
  • Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/acupunctuur-demeern.nl/public_html/wp-content/themes/salient/functions.php on line 1640 0

Waarom acupuncturisten altijd de tong willen zien

Het voelt raar om je tong uit te steken, zelfs als de acupuncturist er specifiek naar vraagt.

Wat zien ze eigenlijk aan je tong? Voor veel mensen is het uitsteken van de tong een uitdagende en intrigerende gebeurtenis. Nieuwsgierig vragen ze wat er te zien is op hun tong.

TCM

Acupunctuur is onderdeel van de ‘Tradional Chinese Medicine’ (TCM). Een acupunctuurbehandeling is gebaseerd op de TCM-diagnose. Deze diagnose wordt gevormd door de 4 methoden van onderzoek; kijken, luisteren, vragen, en voelen. Kijken naar de tong is er dus 1 van.

Dus, welke tong ben jij?

Bij het kijken naar de tong bestudeert de acupuncturist de kleur, de vorm, de beweeglijkheid, de vochtigheid, het beslag en eventuele cracks van je tong. Deze kwalificaties geven belangrijke informatie over de staat van het bloed, Qi, yin, yang, damp, droogte, hitte, koude. Kortom, informatie over het energie niveau van jouw lichaam.

Zoals de foto laat zien kunnen bijvoorbeeld tandafdrukken in de zijkant van de tong mogelijk duiden op een energietekort. Een rode tong kan mogelijk duiden op hitte, een paarse mogelijk op bloedstagnatie.

1 symptoom is geen symptoom

Ik zeg ‘mogelijk’ omdat slechts 1 symptoom niet voldoende is om een conclusie te trekken. In de TCM  zijn 4 onderzoeksmethoden nodig om een conclusie te trekken. Ze zijn alle 4 belangrijk. Deze 4 methoden tezamen zorgen ervoor dat er een conclusie getrokken kan worden over de energietoestand in het lichaam. Aan de hand van de conclusie wordt een behandelplan opgesteld en kan een keuze gemaakt worden voor de te prikken punten.

Wil je meer informatie over de werkwijze van acupunctuur of wil je een afspraak maken?

Top