Hoe kan acupunctuur pijn aanpakken?

In de 18 jaar dat ik als acupuncturist werk, hebben waarschijnlijk meer dan de helft van de cliënten mijn praktijk bezocht vanwege pijn. Voor klachten aan de schouder, reumatische aandoeningen, tennisarm, rugpijn, of voor sportblessures. Pijn en acupunctuur is dan ook de meest wetenschappelijk onderzochte combinatie.

Hoe dit komt? Hieronder zijn 3 verklaringen:

  1. Acupunctuur vermindert de perceptie van pijn in de hersenen.
  2. Acupunctuur stimuleert de productie van endorfine, de natuurlijke lichaamseigen pijnremmer.
  3. Acupunctuur deactiveert ‘trigger points’. Triggerpoints zijn gevoelige gebieden in de spieren en pezen die lokale of uitstralende pijn veroorzaken. Ze zijn verantwoordelijk voor wat ‘myo-fasciale pijn’ genoemd wordt. Volgens de Traditionele Chinese geneeswijzen is de energie in deze punten geblokkeerd, waardoor pijn en/of een functionele beperking ontstaan.

Totaalaanpak

Acupunctuur werkt niet alleen pijnstillend. Er zal tijdens de behandeling ook aandacht besteedt worden aan bijkomende aspecten die de pijn beïnvloeden, zoals vermoeidheid, stress en de manier waarop iemand met pijn omgaat. Door deze holistische totaal aanpak van acupunctuur, waarbij ook aandacht is voor de oorzaak en betekenis van pijn, wordt het lichaam geholpen zichzelf te genezen, en zijn geen of veel minder pijnstillers nodig. Recent is er een mooie samenvatting verschenen, die laat zien dat acupunctuur excellent werkt voor pijn.

Wilt u een afspraak inplannen? Neem contact op.

Acupunctuur onderzoek

Recent heb ik zelf, met hulp van collegae, een onderzoek naar acupunctuur bij pijn patiënten afgerond.

Wilt u de publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Complementary Therapie in Clinical Practice’ lezen? Klik dan hier: Measuring patient reported outcomes of acupuncture treatment on pain patients health status