Hooikoorts en acupunctuur

By 28 februari 2017Blog
  • No Comments
  • 1
  • Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/acupunctuur-demeern.nl/public_html/wp-content/themes/salient/functions.php on line 1640 0

Hooikoorts

De lente komt er bijna weer aan, hoera! Maar dit betekent ook dat het hooikoortsseizoen er weer aankomt. Vaak krijg ik in de lente de vraag of acupunctuur bij hooikoorts kan helpen. Acupunctuur kan hooikoortsklachten verminderen, zowel bij seizoensgebonden allergie als bij de chronische variant.

Hooikoorts, ook wel allergische rhinitis genoemd,  is een allergie die veel ongemakken met zich meebrengt. De klachten zijn o.a. niesbuien, hoesten en geïrriteerde ogen en moeheid. Vaak worden medicijnen geslikt om deze klachten tegen te gaan, maar helaas bieden deze niet altijd de gewenste oplossing. Daarbij kunnen medicijnen vervelende bijwerkingen hebben. Onder andere sufheid, slaperigheid, vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn, droge mond/neus en keel komen regelmatig voor. Deze lastige bijwerkingen doen mensen vaak besluiten om naar een acupuncturist te gaan. Acupunctuur verminderd niet alleen de klachten maar verbetert ook de weerstand en de kwaliteit van leven.

Acupunctuur

Door acupunctuur wordt de energiestroom in het lichaam gereguleerd en in balans gebracht. Bij hooikoorts is de behandeling erop gericht het afweermechanisme van uw lichaam te versterken. Acupunctuur werkt zowel bij de acute- als bij chronische vorm van hooikoorts. Meestal zijn na zes behandelingen de klachten aanzienlijk verminderd of zelfs geheel verdwenen. Nog beter is het om preventief met acupunctuur te starten voordat het hooikoortsseizoen begint.

Wetenschap

In een systematische review uit 2015 (2 grote multi-centre RCT’s, 3 vergelijkende onderzoeken van acupunctuur versus medicatie, en een kosten-effectiviteitsstudie) werd geconcludeerd dat er kwalitatief hoogstaand bewijs is voor de effectiviteit en doeltreffendheid van acupunctuur bij allergische rhinitis (hooikoorts) en dat acupunctuur zowel veilig als kosten-effectief is [1].

Wilt u informatie of een afspraak maken? Neem contact op.

[1]Taw MB, Reddy WD, Omole FS, Seidman MD. Acupuncture and allergic rhinitis. Curr Opin Otolaryngol Head Neck Surg. 2015 Jun;23(3):216-20.

Top