IVF en acupunctuur

Een kind krijgen; het lijkt zo iets natuurlijks. Toch is het krijgen van een kind voor veel mensen helemaal niet vanzelfsprekend, en belanden mogelijk in een intensief traject van IVF, ICSI of IUI. Acupunctuur kan de vruchtbaarheid verbeteren, en de kans op zowel een effectief IVF/ICSI/IUI traject als ook op een natuurlijke zwangerschap vergroten.

Onbegrepen vruchtbaarheid

Bij het zwanger worden, speelt de hormoonhuishouding van de vrouw een belangrijke rol. Soms heeft verminderde vruchtbaarheid een duidelijke medische oorzaak, zoals problemen met de eierstokken/eileiders of bijvoorbeeld de aandoening endometriose. Verder kan ook een slechte lichamelijke conditie van de man voor problemen zorgen. Het kan leiden tot een verslechtering van de kwaliteit van de ei- of de zaadcellen. In veel gevallen is er niet echt een medische oorzaak aan te wijzen. We spreken dan van onbegrepen onvruchtbaarheid.

IVF en acupunctuur

IVF staat voor in vitro fertilisatie. Bij een IVF behandeling worden de eicellen buiten het lichaam van de vrouw bevrucht en weer teruggeplaatst. Om de kans op succes te vergroten, ondergaat de vrouw van tevoren een hormoonbehandeling. Het IVF-traject is intensief en spannend, zowel lichamelijk als emotioneel. Uit onderzoek blijkt dat de kans op een zwangerschap per IVF-poging gemiddeld 26.3 procent is. Wanneer naast de behandeling ook acupunctuur wordt toegepast, neemt de kans op een zwangerschap sterk toe (42.5%).[i]

Wat doet acupunctuur?

Een acupunctuurbehandeling herstelt de energiebalans in het lichaam. Dat heeft een positieve invloed op de menstruatiecyclus, de hormoonhuishouding en op de kwaliteit van de eicel bij vrouwen. Bij mannen heeft acupunctuur een positieve invloed op de kwaliteit van het sperma.[ii] Hierdoor wordt de kans op een zwangerschap groter en die op een miskraam kleiner.

Acupunctuur heeft de volgende positieve effecten:

  • *het reguleert de menstruatiecyclus
  • *het stimuleert de bloedcirculatie in eierstokken en baarmoeder
  • *het verbetert de doorbloeding en verdikking van het *baarmoederslijmvlies
  • *het verbetert de kwaliteit van de eicel
  • *het verbetert de kwaliteit van het sperma
  • *het vermindert het samentrekken van de baarmoeder bij terugplaatsing
  • *het vermindert de bijwerkingen van de medicatie.

Een IVF-behandeling kan ook geestelijk een intensief traject zijn. De emotionele belasting is vaak groot. Door een acupunctuurbehandeling wordt u rustiger, meer ontspannen en uw gevoel van vertrouwen groeit. Hierdoor zal de kans op een succesvolle behandeling ook toenemen. Als u van plan bent een behandeling met IVF, ICSI of IUI te ondergaan, is het raadzaam om zes tot acht weken van tevoren een afspraak te maken. Over het voor u geschikte behandelplan zal ik u dan meer vertellen.

Wilt u een afspraak inplannen? Neem contact op.

[i] https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(01)03273-3/abstract

[ii] https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(05)00591-1/abstract