Holistisch

Acupunctuur is een onderdeel van de Chinese geneeswijze. Zij heeft een duidelijk holistisch uitgangspunt, waarbij de mens als eenheid van lichaam en geest wordt gezien. In een gezonde situatie is de energie in de mens in balans. Wanneer deze balans verstoort raakt ontstaan er klachten. Acupunctuur is erop gericht de balans te herstellen en te handhaven.

Acupunctuur vergroot de natuurlijke weerstand tegen ziekten, verhoogt de pijndrempel en vergroot de levenslust, zonder bijwerkingen!

Voor het maken van een afspraak klik hier.

Intakegesprek

Tijdens het intakegesprek bespreken we de vragen waar je meer zit en de klachten die je hebt. Ik zoek naar verbanden in het verhaal om meer te weten te komen over jouw energie balans. Daarbij hoort ook het voelen van de pols en het bekijken van de tong.

Aangezien ik ook fysiotherapeut ben onderzoek ik indien nodig ook het betreffende gewricht of lichaamsdeel. Met alle informatie die nu verkregen is stel ik een TCM(traditional chinese medicine)-diagnose, die iets zegt over de (on)balans van de energie in het lichaam. Vervolgens stel ik een behandelplan op om de balans te herstellen.

De behandeling

De behandeling wordt gelijk de eerste keer uitgevoerd. Ik plaats zorgvuldig kleine naalden (doorsnee 0.2 mm) op punten die de energiebalans in het lichaam kunnen beïnvloeden. Je voelt een klein prikje, maar als de naalden er eenmaal inzitten voel je geen pijn meer. De naalden blijven er een klein half uur inzitten.

Ik gebruik soms Moxa (bijvoetskruid) om de naalden te verwarmen of cupping of massage (Gua Sha) om blokkades weg te werken. Daarnaast pas ik ook ooracupunctuur toe en gebruik ik mijn kennis uit de fysiotherapie om de behandeling zo optimaal mogelijk toe te spitsen op je klachten.

Bij de acupunctuurbehandeling horen ook vaak voedingsadviezen en ademhalingsoefeningen, welke beide belangrijk zijn om de energie zo optimaal mogelijk te krijgen.

De reactie

Na de eerste behandeling ontstaat vaak een moe of loom gevoel. Het is goed om hier even aan toe te geven. Het effect van de behandeling moet ‘stapelen’. De frequentie van de behandelingen hangt af van de aard en ernst van de klacht.

Na ongeveer 4-5 behandelingen is er meestal een positieve verandering opgetreden. Er wordt geëvalueerd en indien nodig wordt een vervolgtraject besproken.