Hooikoorts en acupunctuur

Niesbuien, geïrriteerde ogen, benauwdheid en een lamlendig gevoel  in het voorjaar? Als u deze klachten herkent, dan is de kans groot dat u hooikoorts heeft. Hooikoorts en acupunctuur blijken vaak een effectieve combinatie; daarom is zowel bij acute hooikoortsaanvallen als ook ter preventie van hooikoorts acupunctuur een goede optie.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een overgevoeligheidsreactie van uw lichaam op stuifmeelkorrels (pollen). In het voorjaar zit de buitenlucht vol stuifmeelkorrels omdat alle bomen en planten dan bloeien en zich voortplanten. Verspreiding van stuifmeel geschiedt door insecten of door de wind. Het zijn juist de windbestuivende bomen en planten die hooikoorts veroorzaken. Denk daarbij aan grassoorten en aan berken, hazelaars, bijvoet en weegbree.

Uw afweermechanisme

Stuifmeelkorrels zijn op zichzelf niet schadelijk. Maar bij hooikoorts beschouwt uw lichaam de stuifmeelkorrels wel als schadelijke indringers. In feite is het afweermechanisme van uw lichaam in de war. Om de stuifmeelkorrels te bestrijden, maakt het lichaam de stof histamine aan. Deze histamine veroorzaakt de ziekteverschijnselen bij hooikoorts.

Acupunctuur bij hooikoorts

Door acupunctuur wordt de energiestroom in het lichaam in balans gebracht, waardoor uw weerstand wordt versterkt.

Meestal zijn na zes behandelingen de klachten aanzienlijk verminderd of zelfs geheel verdwenen. Nog beter is het om met acupunctuur te starten voordat het hooikoortsseizoen begint.

Wilt u informatie of een afspraak maken? Neem contact op.

 

Interessante onderzoek: https://www.healthcmi.com/Acupuncture-Continuing-Education-News/1840-acupuncture-beats-antihistamines-for-allergic-rhinitis