Hooikoorts en acupunctuur

Niesbuien, geïrriteerde ogen, benauwdheid en een algeheel gevoel van lamlendigheid in het voorjaar? Als u deze klachten herkent, dan is de kans groot dat u hooikoorts hebt. Hooikoorts en acupunctuur blijken vaak een effectieve combinatie; zowel bij acute hooikoortsaanvallen als bij het verminderen van hooikoortsklachten op langere termijn.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een overgevoeligheidsreactie van uw lichaam op stuifmeelkorrels (pollen). In het voorjaar zit de buitenlucht vol stuifmeelkorrels omdat alle bomen en planten dan bloeien en zich voortplanten. Verspreiding van stuifmeel geschiedt door insecten of door de wind. Het zijn juist de wind bestuivende bomen en planten die hooikoorts veroorzaken. Denk daarbij aan grassoorten en aan berken, hazelaars, bijvoet en weegbree. Als u last heeft van hooikoorts is het verstandig deze zoveel mogelijk te mijden.

Uw afweermechanisme

Stuifmeelkorrels zijn op zichzelf niet schadelijk. Maar bij hooikoorts beschouwt uw lichaam de stuifmeelkorrels wel als schadelijke indringers. In feite is het afweermechanisme van uw lichaam in de war. Om de stuifmeelkorrels te bestrijden, maakt het lichaam de stof histamine aan. Deze histamine veroorzaakt de ziekteverschijnselen bij hooikoorts.

Acupunctuur bij hooikoorts

Door acupunctuur wordt de energiestroom in het lichaam gereguleerd en in balans gebracht. Bij hooikoorts is de behandeling erop gericht het afweermechanisme van uw lichaam goed te laten functioneren.

Acupunctuur werkt ook bij acute gevallen van hooikoorts. Meestal zijn na zes behandelingen de klachten aanzienlijk verminderd of zelfs geheel verdwenen. Nog beter is het om met acupunctuur te starten voordat het hooikoortsseizoen begint.

Wilt u informatie of een afspraak maken? Neem contact op.

 

Interessante onderzoek: https://www.healthcmi.com/Acupuncture-Continuing-Education-News/1840-acupuncture-beats-antihistamines-for-allergic-rhinitis