Acupunctuur en chemotherapie

Acupunctuur helpt tegen de bijwerkingen die optreden als gevolg van chemotherapie. Dit concluderen Amerikaanse onderzoekers na een herziening van elf artikelen. Ondanks medicijnen die gegeven werden tegen misselijkheid en braken heeft een deel van de kankerpatiënten hier toch veel last van. Bovendien verergert spanning de symptomen die met kanker gepaard gaan zoals gewichtsverlies en verzwakking.

Bijwerkingen 
Misselijkheid, braken, veranderde eetlust, brandend maagzuur, vermoeidheid, angsten, neerslachtigheid, tintelingen en doofheid in de handen en voeten, opvliegers en nachtzweet, verminderd concentratievermogen, slapeloosheid, droge huid, droge ogen, droge mond, haarverlies, brokkelende nagels, en vooral een gevoel van algehele malaise.

Acupunctuur

Acupunctuur kan deze bijwerkingen helpen verminderen, en het energieniveau herstellen. Het beste is om al voor het begin van de chemotherapiebehandeling te starten met acupunctuur, zodat de bijwerkingen zoveel mogelijk beperkt blijven, de weerstand beter blijft en de herstelperiode na de kuur verkort word.