Hoofdpijn

90% van alle mensen heeft wel eens hoofdpijn, 10% heeft last van migraine. Er zijn veel soorten hoofdpijn. Volgens de classificatie van de IHS (International Headache Society), wordt de hoofdpijn grofweg ingedeeld in: spanningshoofdpijn, migraine, clusterhoofdpijn.

Wetenschap

Acupunctuur is een goed en kosteneffectief middel voor mensen die lijden aan chronische hoofdpijn of migraine. Dat zeggen Amerikaanse onderzoekers in het British Medical Journal (2004). Uit hun onderzoek blijkt dat hoofdpijnpatiënten die acupunctuurbehandelingen ondergingen, niet alleen minder vaak hoofdpijn hadden, maar dat ze ook minder vaak medicijnen gebruikten. Bovendien stapten ze minder snel naar een dokter dan de mensen die van de reguliere behandeling gebruikmaakten.

Acupunctuur

Acupunctuur, als onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde, onderzoekt de hoofdpijn binnen haar eigen systeem en kijkt daarbij naar de oorzaak, de locatie van de hoofdpijn, het type pijn, en eventuele invloeden die effect hebben op de pijn. Aan de hand van onder andere deze gegevens wordt een diagnose gesteld en wordt een behandelplan opgesteld. De acupunctuurbehandeling is gericht op het individu: niet iedere hoofdpijnklacht krijgt exact dezelfde behandeling.