Holistisch

Acupunctuur is een onderdeel van de Chinese geneeswijze. Zij heeft een duidelijk holistisch uitgangspunt, waarbij de mens als eenheid van lichaam en geest wordt gezien. In een gezonde situatie is de energie in de mens in evenwicht. Wanneer dit evenwicht verstoort raakt ontstaan er klachten. Acupunctuur is erop gericht dit evenwicht te herstellen en te handhaven.

Acupunctuur vergroot de natuurlijke weerstand tegen ziekten, verhoogt de pijndrempel en vergroot de levenslust, zonder bijwerkingen!

Intakegesprek

Tijdens het intakegesprek vertelt u wat uw klachten zijn. Ik stel u allerlei vragen die eventueel met uw klachten in verband zouden kunnen staan. Daarna voel ik uw pols, en bekijk ik uw tong. Hierbij let ik op de kleur, de vorm en op eventuele aanwezigheid van beslag.

Aangezien ik ook fysiotherapeut ben onderzoek ik indien nodig ook het betreffende gewricht of lichaamsdeel. Met alle informatie die nu verkregen is stel ik een TCM-diagnose, die iets zegt over de mogelijke disbalans van de energie in uw lichaam. Vervolgens stel ik een behandelplan op om deze disbalans te herstellen.

De behandeling

De behandeling wordt gelijk de eerste keer uitgevoerd. Ik plaats zorgvuldig kleine naalden (doorsnee 0.2 mm) op punten die de energie in uw lichaam kunnen beïnvloeden. U voelt een klein prikje, maar als de naalden er eenmaal inzitten voelt u geen pijn meer. De naalden blijven er een klein half uur inzitten.

Ik gebruik soms Moxa (bijvoetskruid) om de naalden te verwarmen of cupping of massage (Gua Sha) om blokkades weg te werken. Daarnaast pas ik ook ooracupunctuur toe en gebruik ik mijn kennis uit de fysiotherapie om de behandeling zo optimaal mogelijk toe te spitsen op uw klachten.

De reactie

Na de eerste behandeling ontstaat vaak een moe of loom gevoel. Het is goed om hier even aan toe te geven. De frequentie van de behandelingen hangt af van de aard en ernst van de klacht.

Na ongeveer 4-5 behandelingen is er meestal wel een positieve verandering opgetreden. Er vindt dan een evaluatie plaats en zo nodig wordt de termijn tussen twee behandelingen aangepast.